Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo ugostila delegaciju Aerodroma Crne Gore

Danas je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo upriličena posjeta delegacije Aerodroma Crne Gore u kojoj su se nalazili članovi Odbora direktora, Kemal Purišić i Momčilo Martinović kao i David Selhanović iz stručne službe Odbora direktora.

Delegaciju su ugostili članovi Uprave sarajevskog aerodroma, direktor Alan Bajić te izvršni direktori Samra Pehilj i Elvedin Begić.

Razgovori su bili usmjereni na razmjenu iskustava i dobrih praksi vezano za aktuelne izazove u aerodromskom poslovanju, na optimizaciju organizacije rada kao i najefektivnije modele upravljanja aerodromima u smislu njihove najbolje valorizacije. U tom kontekstu je razgovarano o prednostima i nedostacima koncesionog modela upravljanja aerodromima ali i o potencijalnim efektima nekih kombinovanih (hibridnih) modela valorizacije aerodroma.

Na sastanku je zaključeno da je u navedenoj djelatnosti neophodna stalna unutrasnja reforma i prilagođavanje, uključujući pravne, upravljačke i organizacione reforme, kako bi se odgovorilo na globalne promjene koje utiču na poslovanje.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gosp. Alan Bajić je naglasio da treba konstantno investirati u nedostajuće kapacitete, neophodne za normalan rad i funkcionisanje aerodroma kako bi se držao korak sa potrebama, bez obzira na potencijalne odluke o načinu upravljanja i gazdovanja aerodromima.  

Učesnici su razmatrali najbrže metode ispunjavanja uslova za pristup investicionim fondovima kao i težnju za smanjenjem emisija karbona kroz programe Carbon Reduce.
Domaćini sastanka su kolege iz Crne Gore upoznali i sa modelom profitnih centara koji su uspješno implementirali u preduzeću te prednostima takvog praćenja prihoda i troškova.

Govoreći o performansama i strateškim ciljevima, učesnici su se dotakli posljedica poslovanja izazvanih pandemijom Corona virusa, modelima očuvanja strateških interesa, mogućnosti realizacije ključnih investicija kao i metodama daljeg ubrzanog razvoja i povećanja prometa putnika.

Iskustva Međunarodnog aerodroma Sarajevo su dragocjena za Aerodrome Crne Gore, ocijenjeno je nakon sastanka i naglašeno da je jedan od načina uspješnog poslovanja svakako i jačanje regionalne saradnje.